دادگستری خصوصی
در میان مردم که صحبت از دادگستری خصوصی می نمایی ،اکثر ایشان با چهره ای متعجب به آدمی می نگرند و گمان اینکه حل و فصل اختلافات هم می تواند در خارج از محاکم دادگستری صورت پذیرد و رایی هم شان و برابر رای قاضی صادر شود را ندارند.
آری، بسیاری از مردمان آگاهی کافی از داوری را ندارند ،بسیاری از ایشان حتی با کارکرد داوری آشنایی ندارند و اندکی نیز بر اساس همان رسم تقلید که ما ایرانیان سر لوحه ی کار خود قرار می دهیم ،شرط داوری را فقط از باب اینکه در جایی دیده اند و آن را در قرارداد خود ذکر می کنند می شناسند.
چه بسیار کسانی که در قراردادهای مختلف با عنوان داور میان طرفین انتخاب می شوند و از مسئولیتهای داوری و حتی آیین و فن داوری بی اطلاع هستند.وقتی از معضلی با نام اطاله ی دادرسی در محاکم دادگستری صحبت به میان می آید ،دقیقا نقطه ی رهایی از آن فرهنگ سازی عمومی در حوزه ی داوری برای مردمان است.چرا که مردمان رانمی توان با دستور و تحکم به نهادی که از آن آگاهی ندارند سپرد.
از مزایای کارکرد دادگستری خصوصی می توان به کیفیت رسیدگی ،سرعت و دقت در رسیدگی ،رعایت اصل تخصصی بودن در رسیدگی و همچنین رعایت اصل محرمانگی اشاره نمود.
در هر روی به نظر می رسد در کنار واژه ی دادگستری که اذهان جامعه با آن در حد کفایت آشنا هستند ،بایستی بر روی واژه ی دادگستری خصوصی تاکید داشت و نسبت به اشاعه ی فرهنگ مردمی آن اهتمام ورزید.